Рецепт амрити прийшов до нас із Древньої Індії. За легендами, цей дивовижний напій, що дає безсмертя і вічну молодість, готували божества, збиваючи води Світового океану. Індуси замінили воду молоком, а потім і топленим масло, і це не проста випадковість. Адже відомо, що в Індії корова шанується і вважається священною твариною.
Що таке Амріта і як вона готується?
Якщо повільно протягом довгого часу перетоплювати масло, то виходить кхі. Жителі Індії вважають даний продукт надзвичайно корисним. Дійсно топлене масло - продукт з величезними показниками енергетичної концентрації. Корова накопичує енергію трави і землі в молоці. Далі енергетичний потенціал збільшується: спочатку в сметані, потім — у маслі й досягає свого піку в формі кхі.
Крім того, Амріта включає в себе ще один цінний інгредієнт - мед, що володіє величезною кількістю корисних властивостей. За класичним рецептом, топлене масло спочатку плавиться на водяній бані і підігрівається приблизно до + 40 ° С. Потім додається мед з розрахунку 1 сл. л на склянку топленого масла. Після цього необхідно довго і старанно перемішувати напій, обов'язково використовуючи для цих цілей дерев'яну ложку.
Для додання продукту особливо цілющих властивостей важливо готувати амриту з ранку, в хорошому настрої, попередньо прийнявши душ. Це дуже важливо, адже, на думку індусів, користь амрити залежить не тільки від якості продуктів, але і від енергетики, внутрішнього стану людини, який готує це воістину «чарівне» блюдо.
Зберігати амриту рекомендується в холодильнику в посуді з затемненого скла. Приймати продукт потрібно щодня в ранкові та вечірні години по 1 ч. л. Добре поєднується амрита з молоком. Особливо корисними будуть такі ласощі для дітей. А рецепти з медом допоможуть додатково зміцнити імунітет і звести до мінімуму ймовірність простудних захворювань в осінньо-зимовий період.
Амріта відмінно зміцнює суглоби і позитивно позначається на серцево-судинній системі.
Старовинні і сучасні рецепти амрити
Протягом багатьох століть люди вдосконалили амриту, винаходячи оригінальні рецепти, додаючи в них нові інгредієнти. Сучасні варіації амрити звуться панчамріти. Крім основних компонентів (топленого масла і з медом) вони включають в свій склад також соки різних фруктів, йогурт, плоди та ягоди.
Пропонуємо вам познайомитися з декількома найбільш смачними і популярними рецептами цієї божественної страви.
Холодна панчамріта
Може готуватися з використанням наступних продуктів:
-
Кокосове молоко, крижані крихти, нектар персика, цитрусових, ананаса та мускатний горіх.
-
Сік білого винограду, порізана невеликими шматочками папайя, подрібнений лід, сік лимона і апельсина, кокосове молоко.
-
Листові пластини м'яти, трохи подрібненого сирого імбиру, сік яблук, шматочки льоду.
Подається в холодному вигляді.
Гаряча панчамріта
Для того щоб приготувати гарячу панчамріту, можна використовувати такі поєднання додаткових інгредієнтів:
-
Сік яблук, кардамонові стручки, гвоздика, шматочки апельсина, свіжий імбир.
-
Гіркий перець, журавлина, брусниця, лимонна цедра, сік білого винограду.
-
Цедра апельсина, сік червоного винограду, порізані на невеликі шматочки яблука, подрібнений інжир, кориця (у вигляді паличок).
Для приготування напою всього його компоненти необхідно добре перемішати, закип'ятити і залишити варитися на маленькому вогні. Після закінчення півгодини вогонь слід вимкнути, а ємність з напоєм накрити кришкою і дати настоятися ще на протязі близько 5 хвилин.