Рецепт амрити прийшов до нас із Древньої Індії. За легендами, цей дивовижний напій, що дає безсмертя і вічну молодість, готували божества, збиваючи води Світового океану. Індуси замінили воду молоком, а потім і топленим масло, і це не проста випадковість. Адже відомо, що в Індії корова шанується і вважається священною твариною.

Що таке Амріта і як вона готується?

Якщо повільно протягом довгого часу перетоплювати масло, то виходить кхі. Жителі Індії вважають даний продукт надзвичайно корисним. Дійсно топлене масло - продукт з величезними показниками енергетичної концентрації. Корова накопичує енергію трави і землі в молоці. Далі енергетичний потенціал збільшується: спочатку в сметані, потім — у маслі й досягає свого піку в формі кхі.

Амріта як їжа богів

Крім того, Амріта включає в себе ще один цінний інгредієнт - мед, що володіє величезною кількістю корисних властивостей. За класичним рецептом, топлене масло спочатку плавиться на водяній бані і підігрівається приблизно до + 40 ° С. Потім додається мед з розрахунку 1 сл. л на склянку топленого масла. Після цього необхідно довго і старанно перемішувати напій, обов'язково використовуючи для цих цілей дерев'яну ложку.

Для додання продукту особливо цілющих властивостей важливо готувати амриту з ранку, в хорошому настрої, попередньо прийнявши душ. Це дуже важливо, адже, на думку індусів, користь амрити залежить не тільки від якості продуктів, але і від енергетики, внутрішнього стану людини, який готує це воістину «чарівне» блюдо.

Зберігати амриту рекомендується в холодильнику в посуді з затемненого скла. Приймати продукт потрібно щодня в ранкові та вечірні години по 1 ч. л. Добре поєднується амрита з молоком. Особливо корисними будуть такі ласощі для дітей. А рецепти з медом допоможуть додатково зміцнити імунітет і звести до мінімуму ймовірність простудних захворювань в осінньо-зимовий період.

Амріта відмінно зміцнює суглоби і позитивно позначається на серцево-судинній системі.

Старовинні і сучасні рецепти амрити
Протягом багатьох століть люди вдосконалили амриту, винаходячи оригінальні рецепти, додаючи в них нові інгредієнти. Сучасні варіації амрити звуться панчамріти. Крім основних компонентів (топленого масла і з медом) вони включають в свій склад також соки різних фруктів, йогурт, плоди та ягоди.

Пропонуємо вам познайомитися з декількома найбільш смачними і популярними рецептами цієї божественної страви.

Холодна панчамріта

Може готуватися з використанням наступних продуктів:

  1. Кокосове молоко, крижані крихти, нектар персика, цитрусових, ананаса та мускатний горіх.

  2. Сік білого винограду, порізана невеликими шматочками папайя, подрібнений лід, сік лимона і апельсина, кокосове молоко.

  3. Листові пластини м'яти, трохи подрібненого сирого імбиру, сік яблук, шматочки льоду.

Подається в холодному вигляді.

Гаряча панчамріта

Для того щоб приготувати гарячу панчамріту, можна використовувати такі поєднання додаткових інгредієнтів:

  1. Сік яблук, кардамонові стручки, гвоздика, шматочки апельсина, свіжий імбир.

  2. Гіркий перець, журавлина, брусниця, лимонна цедра, сік білого винограду.

  3. Цедра апельсина, сік червоного винограду, порізані на невеликі шматочки яблука, подрібнений інжир, кориця (у вигляді паличок).

Для приготування напою всього його компоненти необхідно добре перемішати, закип'ятити і залишити варитися на маленькому вогні. Після закінчення півгодини вогонь слід вимкнути, а ємність з напоєм накрити кришкою і дати настоятися ще на протязі близько 5 хвилин.