У зимові холоди особливо припадають «до душі» гарячі, ароматні, зігріваючі напої. Правда, вибір, на жаль, не великий. Якщо вам вже набрид глінтвейн, какао і чай, то спробуйте новий буряково-шоколадний напій від відомої телеведучої Маші Кравцової.

Особливості приготування

Для того щоб приготувати цей не тільки смачний і зігріваючий, але ще і дуже корисний напій, вам не буде потрібно багато часу або дорогих інгредієнтів. Запечіть в духовці один буряк (невеликого розміру), остудіть і очистіть овоч від шкірки. Покладіть печену буряк в блендер, додайте кілька м'яких фініків, кокосове або ж мигдальне молоко (2 склянки), какао-порошок (3 ст. л.). Це основні компоненти напою.

Буряково-шоколадний напій

При бажанні або для поліпшення смакових якостей і додання коктейлю особливого аромату можна також додати корицю, сіль, перець, ванільний екстракт, інші спеції і прянощі за своїм смаком. Далі необхідно просто збити всі перераховані вище інгредієнти за допомогою блендера. Дуже важливо, щоб буряк перетворилася в м'яке пюре, в однорідну масу. Тому в даному випадку блендер вам буде потрібно досить потужний.

В іншому випадку можна піти іншим шляхом. Спочатку подрібніть буряк, потім фініки і вже тільки після цього додайте в блендер молоко і інші інгредієнти. Подавати буряково-шоколадний напій слід в гарячому вигляді. Для цього подрібнену масу з блендера необхідно акуратно перекласти в сотейник і підігріти. Перед подачею на стіл прикрасьте коктейль кокосовою стружкою, тертим шоколадом і збитими вершками.

Чим корисний напій?

Буряково-шоколадний напій характеризується наявністю наступних корисних властивостей:

  • иімуномодулюючна дія;

  • зігріваючий ефект;

  • нормалізація стану і функціонування шлунково-кишкового тракту;

  • поліпшення зорової функції;

  • нормалізація функцій щитовидної залози;

  • легкий сечогінний ефект;

  • усунення набряклості (за рахунок виведення надлишку рідини);

  • протизапальна дія;

  • підвищення показників гемоглобіну в крові;

  • ранозагоювальну дія;

  • нормалізація показників артеріального тиску.

А ще буряк надійно захищає від розвитку застудних, вірусних, інфекційних і респіраторних захворювань, перешкоджає формуванню пухлинних новоутворень, в тому числі і злоякісного характеру. Цей цінний овоч нормалізує стілець, а тому напій, приготований на основі буряка, буде особливо корисний людям, що страждають від частих запорів.

Що ж стосується какао, то воно в розумних кількостях також приносить користь здоров'ю. Даний продукт покращує пам'ять і роботу мозку, благотворно впливає на стан і функціонування центральної нервової системи. Какао ефективно бореться зі стресами, анемією, захворюваннями серцево-судинного характеру.

Крім того, шоколад, як відомо, сприяє посиленому виробленню ендорфінів - гормонів задоволення. Саме тому вживання буряково-шоколадного напою благотворно позначиться не тільки на вашому здоров'ї, але і допоможе поліпшити настрій, позбутися від депресивних і апатичних станів, нудьги і туги, характерних для зимового періоду.

У лікувальних і профілактичних цілях вживати буряково-шоколадний коктейль рекомендується 2-3 рази протягом тижня. Позитивні зміни в своєму стані ви помітите вже найближчим часом. Ще одна перевага даного напою полягає в тому, що, на відміну від глінтвейну, він підходить не тільки дорослим, але й дітям.

Смачного!