Шоколад — це надзвичайно смачний і корисний продукт, який люблять не тільки діти, а й дорослі. Однак мало кому відомо, що існують різні види шоколаду. Причому кожен з них має свої особливості, специфічні властивості. Знаючи цю інформацію і рецепти приготування домашнього шоколаду, можна отримати від продукту не тільки задоволення, але і максимально можливу користь.

Гіркий комерційний шоколад

Продукт містить в своєму складі какао (у вигляді масла і порошку), а також цукор. Вибираючи шоколад, важливо враховувати процентне співвідношення какао і цукру. Бажано, щоб останнього було якомога менше. Також зверніть увагу на вміст лецитину, різних штучних компонентів.

Плитки шоколаду

Сирий шоколад

Думки про цей продукт ходять найбільш суперечливі. Деякі фахівці стверджують, що сирий шоколад, піддаючись мінімальної обробці, зберігає в собі максимальну кількість корисних речовин. Інші ж експерти вважають, що для приготування шоколаду просто не можуть використовуватися сирі компоненти. Адже сировина проходить термічну обробку, прогріваючись до температурних показників вище + 40 ° С.

Крім того, існує думка, що какао-боби в сирому вигляді токсичні і можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю людини. Людям, які віддають перевагу саме сирому шоколаду, рекомендується робити вибір на користь перевірених виробників, що мають всі необхідні сертифікати якості продукції.

Молочний комерційний шоколад

Всупереч поширеній думці, нав'язаному рекламою, даний продукт не приносить абсолютно ніякої користі. А маленьким дітям і зовсім не варто його давати. У продукті дуже багато цукру і інших шкідливих для здоров'я інгредієнтів.

Ремісничий шоколад

Один з найкращих варіантів покупного шоколаду. Піддається мінімальній обробці і зберігає більшість властивих какао корисних властивостей. Тим більше виробники пропонують широкий вибір різновидів ремісничого шоколаду — чистий, з додаванням меду або горіхів. Тому кожен покупець зможете підібрати частування на свій смак.

Шоколад ручної роботи

Шоколад і шоколадні цукерки ручної роботи мають дуже привабливий вигляд і зберігаює досить велику кількість корисних властивостей. Може складатися з уже готових промислових компонентів або ж інгредієнтів, також виготовлених вручну. Другий варіант значно корисніше і смачніше. Шоколадні вироби ручної роботи також можуть використовуватися і для декорування десертів.

Рецепт домашнього шоколаду

Приготувати шоколад можна і самостійно в домашніх умовах. Робиться це зовсім нескладно, зате ви зможете бути повністю впевнені в натуральності та користі продукту. Отже, для того щоб приготувати шоколад, необхідно подрібнити 100 г масла какао і 200 г тертого какао.

Інгредієнти потрібно буде гарненько перемішати, а потім розтопити на водяній бані. Далі додайте 100 г цукру або цукрової пудри. Якщо ви дотримуєтеся дієти або є прихильником здорового харчування, можна замість цукру додати цукрозамінник або ж невелику кількість меду.

В якості додаткових компонентів ви можете використовувати різні ягоди, горіхи, родзинки, спеції і прянощі. Залишається тільки перемішати всі інгредієнти, залити шоколадну масу в спеціальні формі та помістити їх для застигання в холодильну шафу приблизно на півгодини.

Тепер ви можете насолоджуватися смачним і надзвичайно корисним домашнім шоколадом без штучних добавок! Такі ласощі — просто ідеальний варіант для діточок.

Смачного вам, друзі!