Правильно складене зимове меню допоможе вам не тільки поліпшити здоров'я і підвищити енергетичний потенціал, а й уникнути проблем з фігурою. На думку фахівців, в зимовий період людський організм особливо страждає від дефіциту вітаміну Д, що негативно позначається на зовнішності, настрої і працездатності. Крім того, взимку в щоденному раціоні значно зменшується кількість зелені, свіжих фруктів і овочів, які забезпечують організм оптимальною кількістю вітамінних і мінеральних сполук. В результаті включається «стресовий режим».
Організм активізує процеси синтезування жирів в якості додаткового захисту від холоду. А це, в свою чергу, призводить до набору надлишкових кілограмів і формуванню підшкірних жирових відкладень. Однак подібних проблем легко можна уникнути, якщо дотримуватися простих рекомендацій від фахівців-нутриціології, що стосуються особливостей харчування в холодну пору року.
Збільште процентний вміст сезонних продуктів в раціоні
Намагайтеся вживати якомога більше сезонних овочів і фруктів. В осінньо-зимовий період на вашому столі обов'язково повинні бути присутніми такі продукти, як редька, буряк, айва, хурма, яблука, обліпиха, ріпчаста цибуля, морква. Фрукти і овочі допоможуть зміцнити імунну систему, а також забезпечать організм необхідними для його нормальної життєдіяльності корисними речовинами.
Дотримуйтесь питного режиму
У холодну пору року нашому організму потрібно менше рідини, ніж влітку. Однак навіть серед зими фахівці настійно рекомендують дотримуватися правильного питного режиму. Протягом доби дорослій людині необхідно вживати не менше 1,5 л чистої води. При бажанні воду можна замінити корисними напоями. Відмінно підійде для цих цілей компот, соки, ягідні відвари, трав'яні настої та чаї.
Скоротіть вживання продуктів, що викликають утворення слизу
У холодну пору в добовому раціоні рекомендується максимально скоротити процентний вміст слізеобразующіх продуктів. До цієї категорії відносяться:
-
картопля;
-
вівсяні пластівці;
-
рис шліфований;
-
хлібобулочні вироби;
-
молочна продукція;
-
макаронні вироби.
Також постарайтеся виключити зі свого меню страви і продукти, що містять в своєму складі крохмаль і желатин.
Підвищуйте добову дозу аскорбінової кислоти
Вітамін С (або всім відома аскорбінова кислота) просто незамінний для організму і нормального функціонування імунної системи, особливо в осінньо-зимовий період. При цьому отримувати його бажано з продуктів харчування, а не шляхом вживання аптечних вітамінів.
Збільште процентний вміст в щоденному раціоні морожених ягід, цитрусових, фруктів, квашеної капусти, які славляться підвищеним вмістом аскорбінової кислоти. А квашена капуста, крім того, характеризується ще й наявністю яскраво виражених антиоксидантних властивостей.
У добу для підтримки здоров'я рекомендується вживати не менше 4 склянок ягід або ж цитрусових фруктів.
Включіть в меню калорійну їжу
Справа в тому, що в холодну пору року наш організм використовує більшу кількість енергії, ніж влітку, для забезпечення нормальних процесів терморегуляції. Для цього в добу йде близько 400 додаткових калорій. Отже, для хорошого самопочуття і бадьорості необхідно збільшити добове вміст калорій в раціоні на 15- 20%, не побоюючись нашкодити фігурі.
Правильне харчування і дотримання перерахованих вище порад допоможе вам відмінно себе почувати навіть в зимову, морозну пору!