Правильно складене зимове меню допоможе вам не тільки поліпшити здоров'я і підвищити енергетичний потенціал, а й уникнути проблем з фігурою. На думку фахівців, в зимовий період людський організм особливо страждає від дефіциту вітаміну Д, що негативно позначається на зовнішності, настрої і працездатності. Крім того, взимку в щоденному раціоні значно зменшується кількість зелені, свіжих фруктів і овочів, які забезпечують організм оптимальною кількістю вітамінних і мінеральних сполук. В результаті включається «стресовий режим».

Організм активізує процеси синтезування жирів в якості додаткового захисту від холоду. А це, в свою чергу, призводить до набору надлишкових кілограмів і формуванню підшкірних жирових відкладень. Однак подібних проблем легко можна уникнути, якщо дотримуватися простих рекомендацій від фахівців-нутриціології, що стосуються особливостей харчування в холодну пору року.

Харчування взимку

Збільште процентний вміст сезонних продуктів в раціоні

Намагайтеся вживати якомога більше сезонних овочів і фруктів. В осінньо-зимовий період на вашому столі обов'язково повинні бути присутніми такі продукти, як редька, буряк, айва, хурма, яблука, обліпиха, ріпчаста цибуля, морква. Фрукти і овочі допоможуть зміцнити імунну систему, а також забезпечать організм необхідними для його нормальної життєдіяльності корисними речовинами.

Дотримуйтесь питного режиму

У холодну пору року нашому організму потрібно менше рідини, ніж влітку. Однак навіть серед зими фахівці настійно рекомендують дотримуватися правильного питного режиму. Протягом доби дорослій людині необхідно вживати не менше 1,5 л чистої води. При бажанні воду можна замінити корисними напоями. Відмінно підійде для цих цілей компот, соки, ягідні відвари, трав'яні настої та чаї.

Скоротіть вживання продуктів, що викликають утворення слизу

У холодну пору в добовому раціоні рекомендується максимально скоротити процентний вміст слізеобразующіх продуктів. До цієї категорії відносяться:

  • картопля;

  • вівсяні пластівці;

  • рис шліфований;

  • хлібобулочні вироби;

  • молочна продукція;

  • макаронні вироби.

Також постарайтеся виключити зі свого меню страви і продукти, що містять в своєму складі крохмаль і желатин.

Підвищуйте добову дозу аскорбінової кислоти

Вітамін С (або всім відома аскорбінова кислота) просто незамінний для організму і нормального функціонування імунної системи, особливо в осінньо-зимовий період. При цьому отримувати його бажано з продуктів харчування, а не шляхом вживання аптечних вітамінів.

Збільште процентний вміст в щоденному раціоні морожених ягід, цитрусових, фруктів, квашеної капусти, які славляться підвищеним вмістом аскорбінової кислоти. А квашена капуста, крім того, характеризується ще й наявністю яскраво виражених антиоксидантних властивостей.

У добу для підтримки здоров'я рекомендується вживати не менше 4 склянок ягід або ж цитрусових фруктів.

Включіть в меню калорійну їжу

Справа в тому, що в холодну пору року наш організм використовує більшу кількість енергії, ніж влітку, для забезпечення нормальних процесів терморегуляції. Для цього в добу йде близько 400 додаткових калорій. Отже, для хорошого самопочуття і бадьорості необхідно збільшити добове вміст калорій в раціоні на 15- 20%, не побоюючись нашкодити фігурі.

Правильне харчування і дотримання перерахованих вище порад допоможе вам відмінно себе почувати навіть в зимову, морозну пору!