Масло гхі являє собою вершкове масло, виготовлене на основі коров'ячого молока. Рецепт його приготування прийшов до нас із Древньої Індії. Від топленого масла гхі відрізняє дві особливості. Перша - продукт не містить лактози, яка викликає у багатьох людей реакції алергічного характеру. Друга - гхі славиться тривалим терміном зберігання і навіть при тривалому заощадження зберігає свої корисні властивості.

Останнім часом масло гхі набуває все більш і більш широкої популярності. Однак, в чому ж користь даного продукту і чи є у нього протипоказання? Давайте розбиратися.

Масло гхі

Корисні властивості масла гхі

Масло гхі — відмінний варіант для людей, які дотримуються дієти і мають проблеми із зайвою вагою. Даний продукт містить в собі значно меншу кількість жирів, у порівнянні зі звичайним топленим маслом, і відрізняється досить низькими показниками калорійності.

Однак, на думку дієтологів, корисні властивості масла гхі багато в чому перебільшені. Оптимальну кількість цінних жирів можна отримати і з інших більш доступних за ціною продуктів харчування (наприклад, з авокадо, сала, червоного м'яса або ж горіхів). Для приготування ж їжі цілком підійде і звичайне топлене масло. Виняток становлять люди, які страждають непереносимістю лактози.

Як використовувати масло гхі?

Масло гхі застосовується при приготуванні різних страв. На ньому можна смажити, додавати в готову їжу. Деякі вживають даний продукт в чистому вигляді, проте фахівці стверджують, що і при термічній обробці масло гхі повністю зберігає свої корисні властивості.

Дієтологи наголошують, що не можна використовувати масло гхі в якості єдиного джерела жирів. Жири в організм повинні надходити з різних продуктів — це важливо для його нормального, повноцінного функціонування.

Про протипоказання

Абсолютних клінічних протипоказань топлене масло не має. Воно може не підходити людям, що страждають індивідуальною непереносимістю даного продукту. Не рекомендується зловживати цим продуктом і людям, яким потрібно позбутися від надмірної ваги, згідно з визначеними медичними показаннями.

У подібних ситуаціях фахівці радять віддавати перевагу вершковому маслу. Справа в тому, що вершкове масло містить близько 80% жиру на 100 г продукту, а масло гхі - 99%. Звичайно, цю різницю не можна назвати яскраво вираженою, але все ж вона є.

Масло гхі в аюрведі

У аюрведі маслу гхі приписують такі цілющі властивості:

  • зволоження шкірних покривів;

  • нормалізація стану і функціонування органів шлунково-кишкового тракту;

  • очищення організму;

  • поліпшення кишкової мікрофлори.

В лікувальних цілях продукт рекомендується приймати в кількості, що становить 1-2 ч. л. протягом доби. Масло гхі можна додавати в різні страви, використовувати при приготуванні їжі. Для посилення терапевтичного ефекту масло гхі рекомендується приймати в комбінації з невеликою кількістю меду і теплого молока. 

Такий рецепт відмінно допомагає позбутися від кашлю. Однак при респіраторних інфекційних захворюваннях, що протікають в гострій формі, продукт з раціону рекомендується, навпаки, тимчасово виключити.

Аюрведичний рецепт рису з малому гхі

Для приготування страви потрібно по чверті склянки жовтого і зеленого маша, а також півсклянки рису замочити у воді. Масло гхі (3 ст. Л.) Слід розтопити в сковорідці, а потім обсмажити на ньому гірчичні насіння, часник, цибуля, імбир, каррі, корицю. Потім закип'ятити 3 л води, додати куркуму, замочений рис і маш, обсмажені овочі і спеції. Варити на невеликому вогні до стану готовності рису.