Гарячі напої в зимовий холодний період особливо популярні. Однак, якому з них віддати перевагу? Давайте розглянемо плюси і мінуси самих широко відомих гарячих напоїв більш детально.

Гарячий шоколад

Цей напій не тільки зігріває, а й додає енергії, покращує настрій. Адже шоколад в будь-якому вигляді сприяє активному виробленню гормонів задоволення ендорфінів. Мова, звичайно, йде про гарячий шоколаді, приготованому будинку своїми руками. Напій досить калорійний, проте раз в тиждень цілком можна побалувати себе чашкою гарячого шоколаду без наслідків для фігури.

Гарячі напої

Шипшиновий настій

Настій шипшини — це, мабуть, найбільш корисний з гарячих напоїв. Плоди шипшини характеризуються підвищеним вмістом вітамінів та інших цінних речовин, незамінних для нормального функціонування нашого організму. Крім того, цей напій ідеально підійде людям, що дотримуються дієти, оскільки відрізняється низькою калорійністю.

Настій з шипшини зміцнює імунну систему, знижує ймовірність заразитися грипом або гострими респіраторними інфекціями, захворіти на застуду. Додавши в настій трохи меду, можна не тільки поліпшити смакові якості напою, але і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Масала чай

Масала чай — досить екзотичний напій, який отримує все більш і більш широку популярність. Сприяє посиленому виробленню гормону - серотоніну, що викликає відчуття щастя і поліпшує настрій. Однак зловживати даними напоєм фахівці все ж не рекомендують, особливо якщо мова йде про людей, які страждають від надмірної ваги, ожиріння.

Ягідний пунш

Гарячий ягідний пунш бадьорить, освіжає, приваблює своїм насиченим смаком і літнім ароматом. До складу напою входить цукор і ягідний сік, тому він досить висококалорійний. Однак цукор цілком можна замінити медом, що зробить ягідний пунш ще більш корисним для здоров'я і практично безпечним для фігури.

Імбірний чай

Імбирний чай справедливо вважається одним з кращих гарячих зимових напоїв. Він відрізняється не тільки приємним смаком, але і своїми численними корисними властивостями. Дієтологи настійно рекомендують замінити цукор натуральним медом. Втім, напій хороший і без підсолоджувачів.

Однак важливо знати про протипоказання до вживання імбиру. В їх число входять:

  • виразкова хвороба;

  • гастрит;

  • жовчнокам'яна хвороба;

  • коліт;

  • гарячковий стан;

  • ентерит;

  • кровотечі (як зовнішні, так і внутрішні);

  • ішемічна хвороба серця;

  • підвищені показники артеріального тиску;

  • наявність схильності до реакцій алергічного характеру.

Імбирний чай не рекомендується вживати людям, які мають будь-які проблеми з шлунково-кишковим трактом, оскільки він надає подразнюючу дію на слизові оболонки. Не рекомендується даний напій і майбутнім мамам, які перебувають на 2 або 3 місяці вагітності.

Медовий збитень

Збитень з медом — прекрасний варіант зимового напою. Правда, людям, які страждають надмірною вагою, підвищеною схильністю до алергічних реакцій або захворюваннями гастроентерологічного характеру, все ж краще утриматися від його вживання і підібрати для себе інший зігріваючий напій. Не варто зловживати медовим сбитнем і здоровим людям, оскільки, в силу своєї високої калорійності, він може привести до набору зайвих кілограмів.

Пробуйте, вибирайте, експериментуйте! Адже навіть шкідливі, на перший погляд, напої можна перетворити в корисні, замінивши деякі з вхідних в їх склад інгредієнти.